Δημοσιεύτηκε στο freesunday.gr
Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας Ειρήνη Μολφέση εξηγεί αναλυτικά τους κινδύνους που προκύπτουν από το νέο σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς.
Αρχές Φεβρουαρίου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου που αφορά τα ζώα συντροφιάς. Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα;
Δεν θα ξέρουμε τι περιέχει το νομοσχέδιο μέχρι να αναρτηθεί, αλλά, απ’ ό,τι είδαμε και με τη νομοθεσία του 2012, διατάξεις μπαίνουν και βγαίνουν ασχέτως των όσων έχουν αναρτηθεί στη διαβούλευση. Με λίγα λόγια, αυτό που θέλουν να βάλουν τελικά μέσα οι υπηρεσίες του υπουργείου θα το βάλουν.
Το ΥΠΑΑΤ ισχυρίζεται πως ο νέος νόμος σκοπό έχει τον περιορισμό του αριθμού των αδέσποτων και παράλληλα προβλέπει βαριές κυρώσεις για όσους εγκαταλείπουν τα ζώα τους. Το εξασφαλίζει και πώς αυτό το νομοσχέδιο;
Ο περιορισμός των αδέσποτων δεν επιτυγχάνεται με πειραματισμούς, κυρίως όταν αυτοί εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα. Εξηγούμαστε: Έχουμε πρωτοφανές για ευρωπαϊκή χώρα πλήθος αδέσποτων και ενώ εκπονούνται δημοτικά προγράμματα στείρωσης, δεν γίνεται καμία απολύτως προσπάθεια καταπολέμησης του φαινομένου από την πηγή του, που είναι η ανεξέλεγκτη εκτροφή. Εάν το ΥΠΑΑΤ είχε σκοπό τον περιορισμό των αδέσποτων, θα έκανε αυτό που έχουν κάνει άλλες ευρωπαϊκές χώρες: περιορισμό της εκτροφής και αναπαραγωγής, ίδρυση δημοτικών κτηνιατρείων που να προσφέρουν στείρωση των ζώων συντροφιάς σε προσιτή τιμή, θεσμική υποστήριξη της υιοθεσίας. Στην πραγματικότητα, το υπουργείο επιδιώκει τη διατήρηση ενός μεγάλου πληθυσμού αδέσποτων. Αυτή η πολιτική αποσκοπεί στην απόσπαση κονδυλίων και στην εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων διαχείρισης των αδέσποτων και των συντεχνιών προσκείμενων ή πολλαπλώς συνδεόμενων με το υπουργείο. Αυτός είναι και ο λόγος που εμποδίζουν μία δεκαπενταετία τώρα την εθελοντική προσφορά Ευρωπαίων κτηνιάτρων για τη στείρωση των αδέσποτων, τη στιγμή που σε άλλες χώρες παρόμοιες προσφορές γίνονται αποδεκτές με ανακούφιση και ευγνωμοσύνη, και συγχρόνως διώκουν και διαβάλλουν τις φιλοζωικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη στείρωση και υιοθεσία ζώων. Επί χρόνια οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ παρασύρουν τις πολιτικές ηγεσίες σε εσφαλμένες και αναποτελεσματικές πρακτικές και μοντέλα διαχείρισης των αδέσποτων, μακριά από τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ο υπουργός Τσιρώνης έπεσε σε αυτή την παγίδα, παρασέρνοντας την κυβέρνηση που εκπροσωπεί.
Διαβάστε όλη την συνέντευξη από την Ντέπυ Κουρέλλου στο freesunday.gr ΕΔΩ