Σκέφτεστε να αποκτήσετε σκύλο; 

Αγαπάτε τα ζώα και πήρατε την απόφαση να υιοθετήσετε έναν τριχωτό φίλο! Μπράβο! Κατά πάσα πιθανότητα ξοδέψατε πολλές ώρες πάνω σε αυτή τη σκέψη και τώρα είστε έτοιμοι να αναλάβετε την κηδεμονία ενός σκύλου.

ΑΛΛΑ, παρόλο που η καρδιά σας μπορεί να νιώθει έτοιμη να πλημμυρίσει το νέο σας σύντροφο με αγάπη, είναι εξαιρετικά απαραίτητο να αναλογιστείτε, τις απαιτήσεις, τις ευθύνες και τις προϋποθέσεις που χρειάζονται προκειμένου να προσθέσετε αυτό το νέο μέλος στην οικογένειά σας, καθώς η υιοθεσία ενός σκύλου είναι μια μεγάλη και διαρκής δέσμευση.

Παρακάτω σας παραθέτουμε τα – κατά τη γνώμη μας – 15 πιο σημαντικά σημεία που πρέπει ένας υποψήφιος “σκυλο-κηδεμόνας” να αναλογιστεί πολύ πολύ σοβαρά:

1. Δώστε τον απαραίτητο χρόνο στον εαυτό σας προτού πάρετε  την οριστική απόφαση!
Με τόσα πολλά χαριτωμένα χνουδωτά ζωάκια να έχουν ανάγκη από ένα ζεστό και φιλόξενο σπίτι, μπορεί να βιαστείτε να πάρετε μια παρορμητική απόφαση. Αντ’αυτού, θα είναι καλύτερα και για εσάς αλλά και – κυρίως – για τον υποψήφιο σύντροφο της ζωής σας, να το σκεφτείτε πάρα πολύ καλά!

Για παράδειγμα, ο σκύλος χρειάζεται 2-3 βόλτες καθημερινά για την ανάγκη του και την σωματική αλλά και πνευματική του εκτόνωση. Έχετε τον χρόνο και την διάθεση να το κάνετε αυτό για τα υπόλοιπα περίπου 15 χρόνια, ανελλιπώς, ακόμα και όταν “πνίγεστε στη δουλειά” ή είστε άρρωστος; Μήπως ταξιδεύετε πολύ και δεν μπορείτε να παίρνετε τον σκύλο σας μαζί;  Αν λείπετε από το σπίτι πάρα πολλές ώρες, υπάρχει κάποιος που θα τον φροντίσει κατά την απουσία σας; Είναι όλα τα μέλη της οικογένειας σας σύμφωνα με αυτή την απόφαση ή μήπως κάποιοι διαφωνούν;

2. ΜΗΝ αγοράσετε σκύλο, ΥΙΟΘΕΤΕΙΣΤΕ!

Παρόλο που – δυστυχώς – υπάρχουν τόσα πολλά υπέροχα σκυλάκια που περιμένουν να υιοθετηθούν σε καταφύγια ή σπίτια φιλοξενίας εθελοντών, οι εκτροφείς και (ακόμα χειρότερα) τα pet shop εξακολουθούν να παράγουν ή να εισάγουν και να πωλούν ζώα, απλά για να βγάλουν κέρδος. Μη ξεχνάτε πως, για κάθε ζωάκι που αγοράζετε από ένα κατάστημα, κάποιο άλλο χάνει μια ευκαιρία να υιοθετηθεί.

3. Το οικονομικό είναι ένας σημαντικός παράγοντας.

Ο νέος σας σύντροφος χρειάζεται πολλή φροντίδα, όχι μόνο αγάπη. Αυτό μεταφράζεται σε διάθεση, χρόνο αλλά και σε χρήματα. Θα πρέπει να συνυπολογιστούν η καλής ποιότητας τροφή και οι έσω και έξω αποπαρασιτώσεις σε μηνιαία βάση, η επίσκεψη στον κτηνίατρο για εμβολιασμό και εξετάσεις σε ετήσια βάση και πιθανώς κάποια ασθένεια που μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια της ζωής του.

4. ΣΤΕΙΡΩΣΤΕ το σκύλο σας

Η έννοια της στείρωσης θα πρέπει να μπει από την πρώτη κιόλας στιγμή στο νου σας! Δεν έχει σημασία αν το ζωάκι σας είναι θηλυκό ή αρσενικό – η στείρωση είναι απαραίτητη για πάρα πολλούς λόγους. Είναι μια διαδικασία ρουτίνας και μάλιστα προλαμβάνει ασθένειες όπως καρκίνο της μήτρας ή των ωοθηκών (για τα θηλυκά) όρχεων κι προστάτη (για τα αρσενικά). Ταυτόχρονα τα στειρωμένα ζώα είναι πιο ήρεμα, βελτιώνεται η συμπεριφορά τους, δεν έχουν εκνευρισμό και ζουν περισσότερο.

5. Κονκάρδα και μικροτσίπ!

Επειδή ποτέ δε ξέρετε αν και πότε ο σκύλος σας θα χαθεί ή θα σας ξεφύγει κυνηγώντας ένα άλλο ζώο, μην παραλείψετε αυτό το σημείο για κανένα λόγω! Αναλογιστείτε μόνο πως, αν εσείς χάνατε το δρόμο για το σπίτι, απλά θα παίρνατε τηλέφωνο, θα ζητούσατε βοήθεια από κάποιον περαστικό ή θα πηγαίνατε στην αστυνομία – κανένα από αυτά δε μπορεί να τα κάνει ένας σκύλος! Συνεπώς, φοράμε στο σκύλο μας ένα περιλαίμιο με κονκάρδα όπου αναγράφουμε το όνομά του και 1-2 τηλεφωνικούς αριθμούς μελών της οικογένειάς μας. Είναι ο πιο εύκολος τρόπος να εντοπιστεί ο χαμένος σκύλος και να ειδοποιηθεί η οικογένεια του. Εξίσου απαραίτητη και υποχρεωτική, σύμφωνα με τη νομοθεσία, η Ηλεκτρονική Σήμανση (microchip).  Ο σκύλος θα καταχωρηθεί με τα στοιχεία σας στη βάση δεδομένων του υπουργείου και θα είστε μαζί για μια ζωή!

6. Το τρίχωμα του σκύλου χρειάζεται τακτικό βούρτσισμα και περιποίηση.

Το βούρτσισμα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της περιποίησης ενός σκύλου. Το τακτικό βούρτσισμα βοηθά στην πρόληψη της θαμπάδας και αυξάνει την κυκλοφορία στο δέρμα, απομακρύνει βρωμιές και νεκρές τρίχες και συμβάλει στο να έχει ο σκύλος μας υγιές δέρμα και τρίχωμα. Επίσης, αυτός ο χρόνος με το ζωάκι σας είναι άλλος ένας τρόπος δεσίματος μαζί του. Το μπάνιο είναι επίσης απαραίτητο, αλλά όχι συχνότερα από μία φορά τον μήνα και με ειδικά σαμπουάν για σκύλο. Προσοχή στη συχνή χρήση του σαμπουάν, γιατί μπορεί να κάνει το δέρμα ξηρό αφαιρώντας χρήσιμα φυσικά έλαια που υπάρχουν εκεί.

7. Μη ξεχνάτε τα νύχια του τριχωτού φίλου σας!

Τα νύχια των σκύλων θα πρέπει να κόβονται συχνά ώστε να μη σπάνε, αλλά και να μη γατζώνονται σε κάποιο αντικείμενο του σπιτιού με αποτέλεσμα να πονέσει ο φίλος σας (αλλά και ο καναπές σας). Όταν είναι μακριά, μπορεί επίσης να εμποδίσουν το περπάτημα του ζώου. Επειδή δε, το κόψιμο των νυχιών μπορεί να μην είναι κάτι που το σκυλάκι σας θα αποδεχτεί με χαρά, καλό είναι να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο ή σε έναν ειδικό για να το αναλάβει.

8. … αλλά ούτε και τα δόντια του!

Σοβαρά! Η υγιεινή των δοντιών είναι σημαντική για την υγεία του ζώου σας. Το τακτικό βούρτσισμα είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρήσουμε τα ούλα και τα δόντια τους πιο υγιή και να καταπολεμήσουμε την ουλίτιδα. Εάν μυήσουμε το σκύλο μας σταδιακά στο βούρτσισμα των δοντιών, θα μάθει να το διασκεδάζει.

9. Προσέχετε τι τρώει ο σκύλος σας!

Αρκετά από τα φαγητά που τρώμε εμείς οι άνθρωποι είναι δυνητικά βλαβερά ή ακόμα και δηλητηριώδη για το σκύλο μας. Στην κορυφή της λίστας φιγουράρει η σοκολάτα (και γενικά η ζάχαρη) – αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή! Υπάρχουν πολλά “ανθρώπινα” φαγητά που είναι επικίνδυνα, όπως κρεμμύδια, σταφύλια, σταφίδες, και άλλα. Αντ’ αυτού, συζητήστε με τον κτηνίατρο και βρείτε μια σωστή και πλήρη σε θρεπτική αξία σκυλοτροφή. Λάβετε πάντοτε προσοχή ώστε να μην “παχύνετε” το σκύλο σας – τηρείτε την αναγραφόμενη δοσολογία! Γεύματα σε καθορισμένη ώρα της ημέρας είναι πάντοτε προτιμώμενα από το να υπάρχει πάντα η τροφή στο μπωλ.

10. Το σκυλάκι σας χρειάζεται παιχνίδια και ψυχαγωγία!

Προτού υιοθετήσετε ένα σκυλάκι, είναι απαραίτητο να “προετοιμάσετε” το σπίτι σας για την άφιξή του – όπως θα κάνατε και με ένα μωρό. Κρύψτε επικίνδυνα αντικείμενα όπως χημικά, ηλεκτρικά καλώδια και αιχμηρά πράγματα, καθώς και ό,τι θα μπορούσε να εκληφθή ως παιχνίδι από το νέο μέλος της οικογενείας. Αν για παράδειγμα δε θέλετε το αγαπημένο σας λούτρινο αρκουδάκι ή μαξιλάρι του καναπέ να μετατραπεί σε εκατοντάδες μικρά κομματάκια, απλά βάλτε το προσωρινά σε ένα ασφαλές μέρος. Αντίθετα, αφήστε αρκετά παιχνίδια για το σκύλο σας στο σπίτι ώστε να αποφύγετε να βαρεθεί (και να αρχίσει να μασουλάει τα πόδια του καναπέ σας).

11. Ο σκύλος σας χρειάζεται άσκηση!

Αυτό, λογικά, είναι αυτονόητο για έναν νέο ιδιοκτήτη, γιατί φυσικά το κουτάβι σας χρειάζεται να βγει από το σπίτι, να περπατήσει και να τρέξει. Τουλάχιστον μια φορά την ημέρα πρέπει να αφιερώνετε σε μια μεγάλη βόλτα για το σκύλο σας. Παίξτε μαζί του, πχ πετώντας του μια μπάλα για να τη φέρει πίσω ή ακόμα και στο σπίτι, για να “εκτονώσετε” λίγη από την ενέργειά του.

12. Ξεκινήστε την εκπαίδευση άμεσα!
Αυτό είναι πολύ σημαντικό! Το κλειδί για ένα ευτυχισμένο σκύλο-σύντροφο είναι να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες και όρια. Είναι απαραίτητο, συνεπώς, να καθοδηγήσετε το νέο σας κουτάβι και να το επιβραβεύετε όταν έχει σωστή συμπεριφορά. Θα επαναλάβει μια σωστή συμπεριφορά αν “αμειφθεί” με ένα χάδι ή με μια λιχουδιά (μη ξεχνάμε τη γνωστή παροιμία “Το παιδάκι σου και το σκυλάκι σου όπως το μάθεις) – πάντα φυσικά με μέτρο, όχι με το παραμικρό.

Φυσικά, ποτέ μη κλειδώσετε το κουτάβι σας σε κλουβί ή του βάλετε τις φωνές για μεγάλο χρονικό διάστημα – το μόνο που θα επιτύχετε είναι να σας φοβηθεί! Το σκυλάκι σας δε μπορεί να ξέρει εκ των προτέρων πώς να φερθεί μέσα στην οικογένεια, πρέπει να του δείξετε.

13. Λάβετε τα μέτρα σας για ψύλλους, σκουλίκια και τσιμπούρια!
Η πρόληψη είναι ιδιαίτερα σημαντική στους μήνες μεταξύ τέλος της άνοιξης μέχρι και το φθινόπωρο, οπότε και αυτά τα ενοχλητικά και επικίνδυνα ζωάκια κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους. Απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας για να σας συστήσει τα ενδεικνυόμενα προϊόντα.

Μη ξεχνάτε το παράσιτο της καρδιάς (Dirofilaria immitis)! Αυτό είναι τόσο επικίνδυνο που μπορεί να σκοτώσει το σκύλο σας – ο κτηνίατρός σας θα σας συμβουλεύσει για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβετε.

14. Μην αφήσετε ποτέ το σκύλο σας δεμένο έξω από το σπίτι όλη μέρα ή μέσα στο αυτοκίνητο!
Αν και είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι κάποιος θα αφήσει το σκύλο του ολομόναχο έξω από το σπίτι για να υποφέρει, ειδικά με άσχημο καιρό, δυστυχώς κάποιοι το κάνουν. Είναι και απάνθρωπο και επικίνδυνο. Αν γνωρίζετε κάποιον που το κάνει αυτό, απευθυνθείτε στις αρχές ή στα κατά τόπους φιλοζωικά σωματεία.

Όσον αφορά στο αυτοκίνητο, εκεί οι θερμοκρασίες μπορεί να γίνουν επικίνδυνες μέσα σε λίγα λεπτά, ακόμα και αν δεν έχει ιδιαίτερη ζέστη έξω από αυτό. Αν δείτε κάποιο σκύλο κλειδωμένο μέσα σε αυτοκίνητο χωρίς ανοιχτά παράθυρα, καλέστε την αστυνομία άμεσα – μπορεί να σώσετε μια ζωή!

15. Δώστε στο σκύλο σας πολλή αγάπη και στοργή!

Να θυμάστε, ο σκύλος σας θα ζήσει πολύ λιγότερο από ό,τι ένας μέσος άνθρωπος! Επειδή λοιπόν η ζωή (και) του σκύλου σας είναι σύντομη, φροντίστε να γίνετε ο καλύτερός του φίλος και να του δείξετε την αγάπη σας από την πρώτη κιόλας ημέρα μέχρι το τέλος.

Δείτε εδώ τους σκύλους που είναι προς υιοθεσία. Μήπως κάποιο είναι το δικό σου;